Skip to main content

Flere midler til Familieretshuset løser ikke problemet

I denne artikel i AdvokatWatch taler Samværsadvokatens Tanja Graabæk om, hvordan vi i Samværsadvokaten har råbt højt om de retssikkerhedsmæssige problemer i det nye skilsmissesystem. Nu vil politikerne tilføre flere midler som løsning.

Det er dog ikke nok at tilføre flere midler for at løse problemet i den helt store retssikkerhedsmæssige synder: Familieretshuset.

For godt nok er der et behov for specialiserede dommere ligesom der i øjeblikket en udfordring i Familieretten med ukendskab til en årelang administrativ praksis på samværsområdet*. Men det vil blive løst med tiden som dommerne får mere erfaring med området.

I Familieretshuset derimod er borgernes retssikkerhed styrtdykket set ift. da det hed Statsforvaltningen. I en grad så det bør udfordres, om Familieretshuset bør have lov til at eksistere.

*) Ikke forældremyndighedsområdet, som journalisten beklageligvis får forvildet ind i teksten.

Læs den fulde artikel på Advokatwatch her: https://advokatwatch.dk/Advokatnyt/Advokater/article12404158.ece

Eller læs den her nedenfor:

ARTIKEL:

Advokater møder ministers svar på skilsmissekritik med skepsis

Regeringen er klar til at poste flere penge i skilsmisseområdet, efter både Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, og en række familieretsadvokater over for AdvokatWatch, har dumpet skilsmissesystemet.

Skilsmisseområdet har, siden det blev reformeret sidste år, gentagne gange fået kritik. Derfor er social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) også klar til at finde løsninger.

“Det er tragisk, at børn risikerer at komme i klemme, når forældrene går fra hinanden,” udtaler Astrid Krag i et mailsvar til AdvokatWatch.

Ministeren mener, at tankerne bag det nye familieretlige system, hvor Statsforvaltningen blandt andet er blevet erstattet af Familieretshuset, er gode, men at Familieretshuset blev søsat uden tilstrækkelig finansiering.

“Det retter regeringen op på og vil ud over de ekstra 104 mio. kr. i år nu tilføre yderligere et trecifret millionbeløb til Familieretshuset i 2021,” lyder det fra Astrid Krag.

Hun understreger dog samtidig, at Vive i sin rapport peger på, at det er for tidligt at konkludere, at den øgede utilfredshed skyldes reformen.

Advokater skeptiske

Den konklusion er familieretsadvokaterne dog ikke bange for at lave. Og de er generelt skeptiske i forhold til, om flere penge vil løse problemerne.

“For os at se er det strukturen, der ikke virker, og den bliver ikke løst af, at der bliver proppet flere penge i familieretssystemet,” siger Anne Broksø, der er partner i Ret & Råd og formand for Danske Familieadvokater.

Hun så gerne, at systemet blev lavet om, så flere sager røg direkte i retten frem for at skulle igennem Familieretshuset.

“Situationen er den i dag, at man i alle sager, også dem, vi ved, skal videre i retten, skal vente seks-otte måneder, før man kan få en tid i Familieretshuset. Det er svært at forklare en part, at de skal vente så længe,” siger Anne Broksø.

Heller ikke Tanja Graabæk, der er familieretsadvokat med speciale i skilsmisse hos advokatfirmaet Strauss & Garlik, tror, at pengene vil batte noget.

“Det er tiltrængt, at der bliver tilført flere penge, men hvis vi skal have en familieret, er vi nødt til også at have specialiserede dommere,” siger Tanja Graabæk.

Hun oplever for ofte, at dommerne ikke ved nok om for eksempel forældremyndighedssager og sager om samvær.

Hos rådgivningsfirmaet Skilsmissebarnet er juristerne Julie Brønden Wijngaard og Charlotte Trolle også skeptiske.

“Hvis Familieretshuset havde været en privat virksomhed, var den formentlig gået nedenom og hjem. Folk er magtesløse og dybt frustrerede i det her system, og det får konfliktniveauet til at stige,” siger Julie Brønden Wijngaard.