Når systemet skader mere end det gavner
Danske Familieadvokater har i et debatindlæg i Berlingske den 25. maj 2025 rejst en vigtig kritik af den nuværende situation i Familieretshuset, og vi deler deres bekymring fuldt ud.
Når omkring 12.000 familier hvert år er afhængige af, at sager om samvær, bopæl og forældremyndighed bliver behandlet hurtigt og professionelt – så er det helt afgørende, at systemet fungerer. Men det gør det desværre ikke.
- Kortere ventetider var et bærende argument for at nedlægge Statsforvaltningen og oprette Familieretshuset i 2019.
- Men mange familier oplever i dag flere måneders ventetid bare på det første møde – og yderligere ventetid derefter.
- I de mest konfliktfyldte sager (§7-sager) er det ikke unormalt med 6–9 måneders sagsbehandlingstid.
- Det betyder, at børn i alvorlige situationer – f.eks. med vold, misbrug eller psykisk sygdom i hjemmet – venter alt for længe uden hjælp.
- Ventetiderne har i mange sager også medført, at der afholdes flere børnesamtaler i Familieretshuset, eller børnesamtalerne bliver for gamle, hvorfor Familieretterne som hovedregel også er nødt til at afholde nye børnesamtaler. Dette belaster børnene unødigt og er ikke til deres bedste.
- Et af hovedformålene med det enstregede system var netop at sikre, at børn skulle til færrest mulige børnesamtaler ved forskellige myndigheder – men dette mål bliver i stigende grad undermineret.
- Der er brugt over en milliard kroner ekstra på området siden oprettelsen – men det har ikke forbedret situationen.
- Kritikken er kommet igen og igen – fra Ombudsmanden, Statsrevisorerne, Datatilsynet og fra os fagfolk.
Hos Advokatfirmaet Strauss & Garlik har vi gennem flere år opfordret til, at §7-sagerne i højere grad blev oversendt direkte til Familieretterne. Det ville mindske belastningen for børnene og give hurtigere afklaring.
Vi er derfor helt enige i hovedbudskabet:
Det hjælper ikke længere at tilføre flere midler alene. Det er på tide at se i øjnene, at systemet, som det er i dag, ikke fungerer.