K-NEWS ARTIKEL med samværsadvokaten om Familieretshusets rapport

Artiklen handler om at Familieretshuset – ugen efter både at Ombudsmanden udtalte kritik af Familieretshuset og Socialministeren erkendte i en udtalelse, at Familieretshuset udgør et stort problem, og ovenpå en sømmerlemmende kritik i en undersøgelse foretaget af Advokatsamfundet – lancerede en rapport, hvori de roste deres egen indsats. Det med en rapport, ”Brugerrejseanalyse af projekt ”Test af serviceniveau” i Familieretshuset’ med undertitlen ’Familiernes oplevelse af deres sagsforløb”, som Familieretshuset havde fået udarbejdet med penge fra de merbevillinger, som de havde fået til at løfte deres opgave mere optimalt.

De modstridende forhold satte K-NEWS sig til at undersøge i et interview med Familieretshusets vicedirektør Jacob Buch.

For i rapporten har Familieretshuset (håndplukket) 73 sager til et projekt med 100% mandsopdækning: Ingen ventetid, fuld prioritering og fuld charme. Alt det, som er utopi at Familieretshuset nogensinde evner i en normal dagligdag. Familieretshuset har derefter betalt et firma for at drage (vidtrækkende) konklusioner på denne yderst begrænsede empiriske data: 73 sager ud min. ca. 20.000 sager årligt. Og på det grundlag udråber Familieretshuset så sig selv som en kæmpe succes – også det selv om det fremgår af undersøgelsen, at hele 59% af de involverede familier (på trods af at Familieretshuset smed alt hvad de kunne efter dem) ikke følte, at de fik hjælp til at løse det problem, de henvendte sig til Familieretshuset for at få hjælp til.

I artiklen citerer K-NEWS Samværsadvokatens advokat Nanna Bolund for at udtrykke undren over, at Familieretshuset på nogen måde kan blive udråbt som en succes:

”Og på K-NEWS har vi også bragt artiklen, hvor advokat Nanna Elvius Bolund undrer sig over, at Familieretshuset i december bliver udråbt som en succes af Folketingets partier, samtidig med at implementeringen af husets opgaver bliver sat på pause – ”bremset på 60%”, som det hed – og der blev bevilget en stor ekstra pose penge. Hun udtalte, der for et halvt år siden, at hun og hendes kolleger oplever borgeres helt basale rettigheder blive krænket i det nye system. ”Ærligt, så forstår jeg simpelthen ikke, hvad den her udmelding betyder. Det jeg har drøftet med mine kollegaer er jo, at hvis 60 % anses som en succes, så er jeg da vildt bekymret, når de når 100 %.” Sådan siger hun, advokat hos Strauss & Garlik med speciale i familieret og tvangsfjernelser, i en artikel fra midten af december ’20”.